Wilgenblad

Salix Alba, Schietwilg, Knotwilg, Water Wilg, Windhoutboom, Fluitjeshout, White Willow

Ik geef je veerkracht

De wilg is prachtige en sierlijke boom die dol is op water. Haar lange slanke blaadjes ritselen zachtjes in de wind en haar jonge takken zijn zo flexibel dat we er manden en hekwerken van kunnen vlechten.

We zien haar vaak als knotwilgen langs het water. Maar wordt ze niet geknot, dan kan ze uitgroeien tot een imposante boom van 25 meter hoog. 

Het opvallendste aan de wilg is wel haar veerkracht. Snijd een tak van een wilg en steek deze dagen, zo niet weken later, weer in de grond en ze zal vrolijk uitlopen en weer wortelen.

Leuk weetje

De Engelse naam van de wilg, Willow, heeft met een omweggetje een verbinding met hekserij. 

Willow is afgeleid van het Indo-Europese ‘wik’, wat flexibel betekend. Dit vinden we ook terug in ‘wicker’, zoals wickerbasket (rieten mandje). 

In het katholieke tijdperk werd ‘flexibel’ geassocieerd met ‘moraal flexibel’, met andere woorden ‘wicked’. Dit betekend slecht, goddeloos en zondig. Woorden die tot voor kort in één adem werden genoemd met hekserij 😉.

Geneeskracht

In vroegere tijden werd er op een stukje wilgenbast gekauwd om pijn te verlichten. De wilg bevat namelijk de pijnstillende en ontstekingswerende stof salicine. In de 19e eeuw wist men de stof uit de wilgenbast te isoleren en later kunstmatig na te maken. Dit was de voorloper van onze hedendaagse aspirine.

Omdat de stof salicine word geïsoleerd en dus niet langer vergezelt wordt door de looistoffen die in de wilgenbast zitten, kun je van aspirine last van de maag krijgen.

Wanneer je de wilgenbast als geheel gebruikt heb je hier geen last van. Daarom is de wilg veilig bij langdurig gebruik als pijnstiller.

Wilg kan dan ook goed worden ingezet bij artrose, artritis, chronische rugklachten, knie en heuppijn en jicht. Maar wilg helpt ook goed bij (acute) hoofdpijn.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap of zogen. Niet geschikt kinderen onder de 12 jaar. Niet geschikt wanneer je overgevoelig bent voor aspirine. 

Gebruikte delen voor Kruidenthee

De bast van 2 tot 3 jaar oude takken of het blad (mildere werking).

Gebruik als Kruidenthee

  • Bij hoofdpijn
  • Bij (lage) rugpijn
  • Bij spierpijn
  • Helpt je om veerkracht te geven.

Smaak Kruidenthee

Wilgenbast heeft een ontzettend sterke en bittere smaak. Het blad smaakt gelukkig iets beter, maar is nog steeds niet heel aangenaam. Gebruik dus met mate en combineer met kruiden die wel een lekkere smaak hebben.

Tip

Wil je de wilg inzetten bij chronische klachten zoals rugpijn, artrose, artritis of jicht? Dan raad ik je aan om dit in de vorm van wilgenbast tinctuur of capsules te doen. 

Energie en boodschap

De wilg heeft vele verschijningen. Als jonge nimf zie je haar dansend langs het water. Als moeder zingt ze zachtjes haar lied in het maanlicht. En als wijze oude vrouw knikt ze je bemoedigend toe met een mysterieuze glimlach die de geheimen van het leven herbergt. 

Ze laat je weten dat je niet altijd sterk hoeft te zijn. Soms kun je het beste een ‘storm’ het hoofd bieden, door te buigen of zelfs te breken. Hou niet krampachtig vast aan iets wat eigenlijk niet meer te redden is, wat zijn beste tijd gehad heeft of wat niet aan jou is om vast te houden.

Je hebt de veerkracht om na een val op te staan, door te gaan en er beter uit te komen. En dan niet door te doen alsof er niets meer aan de hand is, maar door trots je littekens te dragen en te laten zien dat je er sterker uitgekomen bent.

Zit je nu midden in een storm in jou leven? En valt het je zwaar om de storm het hoofd te bieden? Draag dan een takje van de wilg met je mee, ze zal je helpen herinneren dat ook jij de veerkracht hebt om je storm te doorstaan en er sterker uit te komen. Ook als je ‘geknakt’ bent!

Recepten met Wilgenblad

Kruidige groet,
Astrid 🌿🌸🌼

Boek 128 Kruidenthee Recepten

In dit boekje vind je maar liefst 128 Kruidenthee Recepten om de wondere wereld van Kruidenthee te verkennen en je eigen thee te mengen.

Volop inspiratie waarbij je kunt ontdekken welke kruiden bij je passen en wat kruidenthee voor je kan betekenen.

Maar pas op! Voor je het weet heb je het kruidenvirus te pakken en wil je niets anders meer drinken dan zelf gemengde kruidenthee.

Bestel nu voor 16,95

 Inclusief verzendkosten

Of klik hier voor meer informatie

v7_mockup_theeboek_re.png__PID:890a5c8c-a116-4fc6-a38e-fd104c701a87

Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is.

Een aanzienlijk gedeelte van de informatie uit dit artikel is afkomstig uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van dr. Geert Verhelst. Zie de pagina bronnen en verwijzingen voor een compleet overzicht van de door mij geraadpleegde boeken en/of websites.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.