Vrouwenmantel

Alchemilla Vulgaris, Leeuwenpoot, Mantel van Freya, Hemelwater, Alchemistenkruid, Lady’s Mantle

Ik help je om je kracht te (her)vinden

Vrouwenmantel heeft prachtige schelpvormige bladeren met een geschulpte rand. Een beetje zoals de mantels van middeleeuwse dames.

Haar bladeren zijn licht behaard en hebben de unieke eigenschap om dauwdruppels te verzamelen die als pareltjes in het hart van haar bladeren liggen.

In de zomer dansen kleine, maar sierlijke geelgroene bloemetjes op lange stelen boven haar dichte bladerdek. Ze is een aanwinst voor elke tuin en iedere vrouw zou haar binnen handbereik moeten hebben.

Leuk weetje

Vrouwenmantel dankt haar Latijnse naam (Alchemilla) aan Middeleeuwse alchemisten. Ze verzamelde de dauwdruppels van haar bladeren en voegde ze toe aan toverdranken en mengsels om ze kracht te geven.

Verzamel zelf maar eens haar dauwdruppels en voeg ze toe aan je kopje Vrouwenmantel thee. Voel hoe haar kracht zich met elke slok verspreid door je lichaam tot je het gevoel hebt dat je de wereld (weer) aan kunt.

Geneeskracht

Vrouwenmantel is een ‘Tonicum voor de baarmoeder’. 

Ze helpt de baarmoeder te herstellen (samentrekken) na de bevalling. Reguleert overvloedige en/of vroegtijdige menstruatie. Werkt ontkrampend bij pijnlijke menstruatie en menstruatiekrampen. Ondersteund bij overgangsklachten en helpt bij witte vloed en vaginale jeuk.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap vanwege de mogelijk stimulerende werking op de baarmoeder. Uiteraard wel geschikt om na de bevalling te drinken.

Gebruikte delen voor Kruidenthee

Alle bovengrondse delen van de plant, geoogst tijdens of na de bloei.

Gebruik als Kruidenthee

  • Bij menstruatieklachten
  • Bij overgangsklachten
  • Na de bevalling om de baarmoeder te herstellen.
  • Helpt je om je kracht te (her)vinden.

Smaak Kruidenthee

Vrouwenmantel heeft een verrassend volle, fruitige en lekkere smaak en doet niet onder voor uitgesproken theekruiden. Ze is dus ook prima zelfstandig te drinken.

Energie en boodschap

Vrouwenmantel is een echte moederkloek. Een volumineuze en statige dame die vol zelfvertrouwen regeert over het vrouwenrijk. Ze is liefdevol, troostend en beschermend, maar zit haar niet dwars want dan zwaait er wat!

Ze ontfermt zich graag over vrouwen, vooral vrouwen die hulp nodig hebben. Hulp bij typische vrouwenkwalen, maar ook vrouwen die slecht zijn behandeld, misbruikt of een flinke deuk in hun zelfvertrouwen hebben opgelopen. 

Ze biedt bescherming en helpt je om je eigenwaarde, zelfrespect en vertrouwen te hervinden. Want vrouwenmantel weet als geen ander dat je het waard bent om jezelf lief te hebben. 

Maar met ‘treurwilgjes’ heeft ze geen geduld dus klop alleen bij haar aan als je bereid bent om aan de slag te gaan.

Recepten met Vrouwenmantel

Kruidige groet,
Astrid 🌿🌸🌼

Ebook Kruidenthee

80 recepten om elk moment magisch te maken!

Ga ook aan de slag met de kracht van Kruidenthee 🌿

Nu tijdelijk van €18,95 voor maar €5

Of klik hier voor meer informatie

Ebook Kruidenthee
Ebook Kruidenthee

Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is.

Een aanzienlijk gedeelte van de informatie uit dit artikel is afkomstig uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van dr. Geert Verhelst. Zie de pagina bronnen en verwijzingen voor een compleet overzicht van de door mij geraadpleegde boeken en/of websites.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.