Venkel

Foeniculum Vulgare, Finkel, Hofvennekel, Vissekruid, Fennel

Ik laat je glunderen

Venkel is één van de vele schermbloemigen en een prachtige verschijning. Zijn sterk vertakte, holle stengels kunnen wel 2 meter hoog worden en zijn gekroond met geelgroene bloemen.

Zo’n beetje alles is eetbaar van de Venkel, de zaadjes, de wortel en natuurlijk de opgezwollen bladscheden (de knol) onderaan de plant. Van oorsprong komt Venkel uit het Middellandse Zeegebied.

Je zal hem hier dan ook niet snel tegenkomen in de natuur, maar in op een warm plekje in de tuin gedijt hij prima! 

Weetje

Het woord voor venkel in het Oudgrieks is "Μαραθών" (marathon) en is vernoemd naar de stad Marathon, ten zuiden van Athene in Griekenland. Hoewel venkel in het grootste deel van het land in overvloed groeit, kreeg het kruid deze naam in 490 voor Christus toen de Perzen Griekenland voor het eerst binnenvielen. 

De Grieken hadden eerder geholpen bij een invasie van de Perzen en dit ontketenden prompt een tegenaanval die eindigde met de beruchte Slag bij Marathon. Deze strijd vond plaats in de venkelvelden van Marathon en leverde een Griekse overwinning op. 

Het was na deze slag dat Athene's grootste hardloper Pheidippides beroemd werd omdat hij 42 km (of 26 mijl) naar Athene liep om de overwinning aan te kondigen. Zijn reis inspireerde niet alleen de moderne marathon, maar hielp ook bij de popularisering van venkel in heel Griekenland.

Geweldig toch, dat dit kleine zaadje en de marathon zo'n rijke geschiedenis delen!

Geneeskracht

Venkel verdrijft darmgassen, werkt ontkrampend en helpt bij een opgeblazen gevoel, winderigheid, darmkrampen, een spastische darm en koliek.

Venkel bevorderd de spijsvertering, stimuleert de maag en helpt bij een zwaar en opgeblazen gevoel na de maaltijd en oprispingen.

Bij een gebrek aan eetlust werkt venkel eetlustopwekkend. Maar het kauwen op venkelzaadjes helpt juist om een hongergevoel te onderdrukken. 

Venkel werkt slijmoplossend en losmakend en verzacht bij hoest, verstopte luchtwegen en slijmproppen.

Hij stimuleert de melkproductie bij borstvoeding. Ook kan het via de (moeder)melk helpen bij darmkrampjes bij baby’s.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap (met name de etherische olie). Let op in combinatie met medicatie die bloedverdunnend werkt.

Gebruikte delen voor Kruidenthee

De zaadjes, geoogst in het najaar.

Gebruik als Kruidenthee

  • Bij maag-darmkrampen
  • Bij spastische darm
  • Bij een opgeblazen gevoel en oprispingen
  • Helpt je om eer van je werk te nemen en laat je glunderen

Smaak Kruidenthee

De smaak van Venkel lijkt op die van Anijs, licht zoet en fruitig. Venkel heeft een iets meer uitgesproken kruidige smaak dan Anijs. Het is typisch zo'n kruid waar je van houdt, of waar je een hekel aan hebt. 

Tip

Kauw op venkelzaadjes om een hongergevoel, of een ‘lekkere trek’ te onderdrukken. Het doet wonderen wanneer je probeert om minder te snoepen of om af te vallen. Ook geeft het kauwen op venkelzaadjes een frisse adem. 

Energie en boodschap

Venkel is een trotse plant. Totaal niet arrogant, maar hij weet precies wat hij waard is. Met zijn prachtige schermbloemen staat hij graag te schitteren. Zonder dat hij de aandacht opeist want dat heeft hij niet nodig. Hij geniet in alle rust van wie hij is en van wat hij bereikt heeft. En wanneer het zonlicht de dauwdruppels op zijn schermbloemen laat glinsteren geniet hij graag van bewonderende blikken.

Wanneer je moeite hebt om een compliment aan te nemen, of de eer van je werk op te strijken dan kan Venkel je helpen. Want waarom zou je jezelf of je inzet kleiner maken? Venkel helpt je om te gaan staan. Te gaan staan voor wie je bent en voor wat je hebt bereikt. 

Straal, glunder, wees trots op jezelf en geniet er met volle teugen van.

Kruidige groet,
Astrid 🌿🌸🌼

Ebook Kruidenthee

80 recepten om elk moment magisch te maken!

Ga ook aan de slag met de kracht van Kruidenthee 🌿

Nu tijdelijk van €18,95 voor maar €5

Of klik hier voor meer informatie

Ebook Kruidenthee
Ebook Kruidenthee

Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is.

Een aanzienlijk gedeelte van de informatie uit dit artikel is afkomstig uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van dr. Geert Verhelst. Zie de pagina bronnen en verwijzingen voor een compleet overzicht van de door mij geraadpleegde boeken en/of websites.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.