Salie

Salvia Officinalis, Echte salie, Keukensalie, Heilig kruid, Ezelsoren, Sage

Ik help je om je uit te spreken

In de rubriek bombastisch kruiden, staat Salie echt wel in de top drie!

Er is werkelijk niets bescheidens aan Salie. Ze kan uitgroeien tot een forse struik van wel 2 meter hoog en heeft prachtig paarse bloemen waar bijen, hommels en vlinders dol op zijn.

Haar geur en smaak zijn intens en ook haar geneeskrachtige eigenschappen zijn ronduit imposant.

Net als Brandnetel is Salie een kruid wat echt bij jou of het moment moet passen. Zeker wanneer ze de hoofdrol heeft in een kruidenthee. Ze werkt ontzettend stimulerend en dat is niet altijd op zijn plek.

Gebruik haar dan ook alleen wanneer je haar nodig hebt. Of meng haar met wat meer getemperde kruiden zodat ze niet de boventoon kan voeren.

Weetjes

De oude Egyptenaren gebruikten Salie al om de vruchtbaarheid bij vrouwen te verbeteren en ‘vrouwenklachten’ aan te pakken.

Door de eeuwen heen staat Salie bekend als ‘levenselixer’ en zou voor een lang en gezond (zo niet eeuwig) leven zorgen. Over Salie werd gezegd; ‘Waarom zou een mens sterven als hij salie in zijn tuin heeft’ en ‘Wie in de meimaand salie eet, krijgt levensjaren bij de vleet’.

In Noord-Amerika branden ze witte salie om negatieve energie te verdrijven. Hier kunnen we gewoon onze eigen tuinsalie gebruiken. Of Bijvoet natuurlijk!

Geneeskracht

Salie werkt zweetremmend en helpt bij overmatig zweten, klamme handen, zweetvoeten, opvliegers, (nachtelijke) zweetaanvallen en nerveus zweten.

Ze heeft een fyto-oestrogene werking en helpt om de hormoonbalans te herstellen. Zo reguleert ze de menstruatie en helpt bij overgangsklachten.

Ze is antibacterieel en ontstekingsremmend en helpt bij keelpijn, aften, bloedend tandvlees, hoest en luchtweginfecties. Naast thee ook te gebruiken om mee te gorgelen bij deze klachten. 

Salie remt de melkproductie en kan gebruikt worden bij het stoppen van de borstvoeding.

Ze werkt opwekkend, stimulerend en bloeddrukverhogend.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen (remt de melkproductie). Niet gebruiken bij epilepsie, maagzweren of hoge bloeddruk.

Gebruikte delen voor Kruidenthee

Het blad, geplukt voor de bloei.

Gebruik als Kruidenthee

  • Bij overgangsklachten zoals opvliegers en (nachtelijke) zweetaanvallen.
  • Bij keelpijn, hoest en luchtweginfecties.
  • Bij een onrustige huid.
  • Bij het vasthouden van vocht. Bij aften en bloedend tandvlees.
  • Helpt je om je uit te spreken

Smaak Kruidenthee

Salie heeft een intens kruidige tot bittere smaak en overheerst snel in kruidenthee. Gebruik haar daarom met mate.

Tip

Leg salie in je fruitschaal tegen fruitvliegjes. Of draag het in een kruidenbuideltje bij je om je te beschermen tegen negatieve energie.

Energie en boodschap

Salie is als een excentrieke weduwe die met veel tromgeroffel haar entree maakt in kleurrijke gewaden en badend in een wolk parfum. Ze trekt zich van niets en niemand iets aan. Ze heeft geleefd, heeft alles al gezien en is nergens meer van onder de indruk. Ze draagt het hart op haar tong en steekt haar mening niet onder banken of stoelen.

Het valt niet altijd mee om te zeggen wat je dwars zit en dan is Salie bij uitstek het kruid om op terug te vallen. Ze helpt je om een stapje terug te doen van je emoties zodat het makkelijker wordt om je uit te spreken. Want jij hebt, net als een ander, het recht om gehoord te worden.

Doe je dit niet, en blijf je je gevoelens opkroppen, dan gaan ze vroeg of laat een eigen leven leiden, zorgen voor stress of komen ongecontroleerd tot ontploffing. Vertel in alle rust en vol zelfvertrouwen wat je op je hart hebt. Het lucht enorm op en is de eerste stap op weg naar begrip, verandering of een oplossing.

Kruidige groet,
Astrid 🌿🌸🌼

Ebook Kruidenthee

80 recepten om elk moment magisch te maken!

Ga ook aan de slag met de kracht van Kruidenthee 🌿

Nu tijdelijk van €18,95 voor maar €5

Of klik hier voor meer informatie

Ebook Kruidenthee
Ebook Kruidenthee

Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is.

Een aanzienlijk gedeelte van de informatie uit dit artikel is afkomstig uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van dr. Geert Verhelst. Zie de pagina bronnen en verwijzingen voor een compleet overzicht van de door mij geraadpleegde boeken en/of websites.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.