Rozenbottel

Hondsroos, Wilde Roos, Heggenroos, Bottelroos,  Rimpelroos, Eglantier, Dog Rose

Ik schenk je overvloed en kracht

Rozenbottels zijn de schijnvruchten van de Hondsroos. 

De Hondsroos is onze eigen inheemse Wilde Roos die hier al duizenden jaren voorkomt. Met haar lange, overhangende en stekelige takken vormt ze een ondoordringbare struik of lange hagen. 

Ze houdt niet van natte voeten en groeit het liefste op droge, kalkrijke grond langs bosranden, de duinen, in heggen, bosjes en langs de wegen. Ze bloeit uitbundig met witte tot diep roze bloemen en in het najaar zijn haar takken zwaar van de rozenbottels. 

De Hondsroos herken je aan haar ovale, kleine en wat hardere bottels. Ook kom je in Nederland vaak de Rimpelroos tegen. Deze uitheemse wilde roos voelt zich hier prima thuis en heeft dikke ronde bottels die zachter zijn. Je kunt beide soorten gebruiken.

Leuke weetjes

De Hondsroos dankt haar naam aan het oude geloof, dat je met de wortel de beet van een dolle hond zou kunnen genezen en zo hondsdolheid kon voorkomen.

Net als veel andere stekelige planten zou de Hondsroos beschermen tegen betoveringen en hekserij. Vooral tegen onheil in de stal, bij koeien, melk en boter. Behekste (zieke) koeien werden in de 17e en 18e eeuw met een tak van Hondsroos geslagen om het kwaad te verdrijven.

Melk van zieke koeien werd met een tak van de Hondsroos geroerd zodat de koe zou genezen.

Geneeskracht

Rozenbottels zijn vitamine C bommetjes en bevatten veel antioxidanten. Ze werken daarmee aansterkend, opwekkend en voedend. 

Je kunt ze inzetten bij vermoeidheid, gebrek aan energie, voorjaarsmoeheid, herstel na ziekte, verminderde weerstand, bloedend tandvlees, griep en verkoudheid.

Niet gebruiken bij (Contra-indicaties)*

Geen bekend

Gebruikte delen voor Kruidenthee

Rozenbottels zijn de schijnvruchten van de Hondsroos. Het heet een schijnvrucht omdat ze worden gevormd uit het buitenste deel van de bloembodem. De echte vruchtjes zitten aan de binnenkant. Dit zijn kleine, hoekige en knetterharde dopvruchtjes. En in elke dopvruchtje zit dan weer een zaadje. 

De binnenkant van de rozenbottel is behaard en die haartjes kunnen flinke jeuk veroorzaken.Voor kruidenthee halveren we de vruchtjes, verwijderen we de haartjes en de dopvruchten en laten het vlezig omhulsel drogen.  

Deze haartjes en dopvruchten laten zich het makkelijkste verwijderen als de vorst over de bottels is geweest. Maar om rozenbottels te drogen en langere tijd te bewaren gebruiken we toch het liefste wat hardere, niet te rijpe bottels. Van de super sappige bottels maken we gewoon lekker jam en andere lekkernijen. 😉

Gebruik als Kruidenthee

  • Bij vermoeidheid en gebrek aan energie
  • Lage weerstand
  • Griep en verkoudheid
  • Helpt je om overvloed aan te trekken

Smaak Kruidenthee

Rozenbottels hebben een frisse, licht zoet zure smaak met een kruidige, soms ietwat wrange, nasmaak.

Energie en boodschap

De Hondsroos is een trotse en temperamentvolle dame. Ze haalt haar neus een beetje op voor de gecultiveerde roos die is over komen waaien vanuit Perzië. Alsof die zoveel mooier is dan haar prachtige witte tot diep roze bloemen. Ze dragen niet eens vruchten!

De Hondsroos is een plant die, dankzij haar rijke oogst aan heilzame bottels, symbool staat voor overvloed. Maar wil je haar bloemen of bottels oogsten, zorg er dan voor dat je dit met veel respect en vleierij doet! Ze duldt geen onbeschoft gedrag en zal je hier zeker voor straffen. Ze heeft doornen voor een reden!

Vraag altijd haar toestemming voor je plukt en schenk er iets voor terug. Een haar, je adem, een lied of mooie woorden. Dan zal ze je overvloed schenken en zullen haar bottels je kracht en energie geven.

De Hondsroos vraagt je (eist 😉) om stil te staan bij de overvloed in je leven. Ben je hier dankbaar voor? Of neem je het voor lief en ben je alleen bezig met dat wat je mist? Pas op voor deze valkuil want zoals de Hondsroos respect eist, zo eist overvloed dankbaarheid. Focus je op dankbaarheid voor de overvloed die er is, en je zult meer overvloed aantrekken.

Recepten met Rozenbottel

Kruidige groet,
Astrid 🌿🌸🌼

Boek 128 Kruidenthee Recepten

In dit boekje vind je maar liefst 128 Kruidenthee Recepten om de wondere wereld van Kruidenthee te verkennen en je eigen thee te mengen.

Volop inspiratie waarbij je kunt ontdekken welke kruiden bij je passen en wat kruidenthee voor je kan betekenen.

Maar pas op! Voor je het weet heb je het kruidenvirus te pakken en wil je niets anders meer drinken dan zelf gemengde kruidenthee.

Bestel nu voor 16,95

 Inclusief verzendkosten

Of klik hier voor meer informatie

v7_mockup_theeboek_re.png__PID:890a5c8c-a116-4fc6-a38e-fd104c701a87

Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is.

Een aanzienlijk gedeelte van de informatie uit dit artikel is afkomstig uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van dr. Geert Verhelst. Zie de pagina bronnen en verwijzingen voor een compleet overzicht van de door mij geraadpleegde boeken en/of websites.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.