Moerasspirea

Filipendula Ulmaria, Olmkruid, Koningin der weiden, Meadowsweet, Bridewort

Ik help je om balans te vinden

Er zijn veel bloemen die lekker ruiken in de zomer, maar de Moerasspirea staat wat mij betreft op nummer één. Wat een genot!

Of zoals de 16e-eeuwse kruidendokter John Gerard zei; ‘de geur die het hart vrolijk en blijde maakt en de zintuigen in verrukking brengt’.

Alleen daarom al zou je haar moeten opzoeken wanneer ze vol in bloei staat. Het is een bedwelmende zoete geur die aan amandelen en honing doet denken.

Ze groeit het liefste op natte, moerassige grond en je komt haar tegen langs natuurlijke oevers of in vochtige bossen en hagen. Ze valt eigenlijk niet te missen. Ze heeft lange, slanke roodbruine stengels die, tijdens de bloei van juni tot augustus, gekroond zijn met prachtige roomwitte bloemschermen.

En weet je niet zeker of het moerasspirea is? Dan hoef je alleen maar aan de bloemen te ruiken!

Leuke weetjes

Er zijn veel leuke weetjes te vertellen over de moerasspirea. Zo werd ze in de middeleeuwen als strooikruid gebruik om nare geurtjes te verdrijven.

Werd ze toegevoegd aan wijn of bier om de smaak te verbeteren. 

In het Engels wordt ze ook wel Bridewort genoemd omdat ze verwerkt werd in bruidsboeketten. 

En voor de druïden was ze een heilig kruid en werd ze volgens Welshe mythologie samen met de Brem en de Eik gebruikt om de Bloemen Godin Blodeuwedd te creëren. 

Geneeskracht

Net als wilgenbast, bevat moerasspirea salicylzuur. Mede hierdoor werkt ze pijnstillend en ontstekingsremmend en wordt ze sinds jaar en dag ingezet bij gewrichtspijn, hoofdpijn, zenuwpijn en tandpijn.

Ze werkt bloedzuiverend, verwijderd urinezuur en ophopingen van afvalstoffen. 

Moerasspirea werkt kalmerend op de slijmvliezen van de maag en darmen en kan worden ingezet bij maag- darmontstekingen, brandend maagzuur, maagzweren en diarree.

En ze helpt bij griep, verkoudheid en koorts.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en zogen. Niet gebruiken wanneer je overgevoelig bent voor asprine. Kan (mild) bloedverdunnend werken, dus let op bij het gebruik van andere bloedverdunnende medicatie. Niet gebruiken voor een chirurgische ingreep. 

Gebruikte delen voor Kruidenthee

De bloeiende toppen of alle bovengrondse delen, geoogst tijdens de bloei.

Gebruik als Kruidenthee

  • Bij gewrichtspijn
  • Bij hoofdpijn
  • Als lente of reinigingskuur 
  • Bij maagklachten 
  • Helpt je om balans te vinden

Smaak Kruidenthee

Moerasspirea is een overheerlijk theekruid. Ze smaakt zacht, zoet en licht naar honing. Ze werkt ook als smaakversterker voor andere kruiden en dat zorgt ervoor dat ze goed basiskruid is voor theemengsels.

Tip

Let er goed op dat je geen kokend heet water gebruikt wanneer je thee zet van moerasspirea. Dan vervliegen namelijk direct de werkzame stoffen en een deel van haar magische smaak. 

Kook het water en laat het daarna twee minuten afkoelen voordat je de kruiden toevoegt. En dek natuurlijk je kopje of pot af met een deksel!

Energie en boodschap

De Moerassprirea is een sierlijke en koninklijke dame. Ze laat zich nergens door van de wijs brengen en straalt rust en sereniteit uit. Ze groeit het liefste op de grens van water en aarde en weet als geen ander de balans te vinden.

Balans vinden in je leven is niet makkelijk. Zeker niet wanneer er van alles veranderd, wenselijk of onwenselijk. Wanneer dingen veranderen hebben we de neiging om door te slaan in uiterste. Zowel in daden als in emoties. Hier is niets mis mee, je bent opnieuw je grenzen aan het verkennen.

Maar om opnieuw in balans te komen is het belangrijk om (heftige) emoties te overstijgen. Moerasspirea helpt je om afstand te nemen en kalm te kijken naar je nieuwe situatie. Zo kun je binnen jouw mogelijkheden de balans weer vinden zodat er rust komt in je leven en je (weer) kunt genieten.

Kruidige groet,
Astrid 🌿🌸🌼

Boek 128 Kruidenthee Recepten

In dit boekje vind je maar liefst 128 Kruidenthee Recepten om de wondere wereld van Kruidenthee te verkennen en je eigen thee te mengen.

Volop inspiratie waarbij je kunt ontdekken welke kruiden bij je passen en wat kruidenthee voor je kan betekenen.

Maar pas op! Voor je het weet heb je het kruidenvirus te pakken en wil je niets anders meer drinken dan zelf gemengde kruidenthee.

Bestel nu voor 16,95

 Inclusief verzendkosten

Of klik hier voor meer informatie

v7_mockup_theeboek_re.png__PID:890a5c8c-a116-4fc6-a38e-fd104c701a87

Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is.

Een aanzienlijk gedeelte van de informatie uit dit artikel is afkomstig uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van dr. Geert Verhelst. Zie de pagina bronnen en verwijzingen voor een compleet overzicht van de door mij geraadpleegde boeken en/of websites.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.