Kattenkruid

Cataria Vulgaris, Wild Kattenkruid, Neppekruid, Catnip, Catmint

Ik laat je spinnen

Kattenkruid is een vrolijk en zalig geurende plant uit de muntfamilie. Op lange stelen staan haar prachtige paarse bloemetjes, die de hele zomer bloeien en je tuin opfleuren.

Elke katten eigenaar kent kattenkruid. Katten worden er zo blij van dat ze wel ‘high’ lijken. Dit komt door de etherische olie (nepetalactone) die in het kruid zit. De geur weert insecten af, maar katten raken er totaal door geobsedeerd.

Wat de meeste mensen niet weten is dat ook wij blij worden van Kattenkruid en dat het een heerlijk kruid is om thee van te zetten.

Leuk weetje

In lang vervlogen tijden werd kattenkruid gebruikt om onaangename of moeilijk taken te verlichten of makkelijker te maken.

Zo is er een verhaal van een beul die worstelde met de ethiek van zijn gekozen beroep. En om het makkelijker te maken om mensen aan de galg te rijgen, gebruikte hij kattenkruid thee als remedie 😳. (Bron).  

Geneeskracht

Net als Citroenmelisse en Valeriaan werkt Kattenkruid kalmerend op ons zenuwstelsel. Ze laat ons ontspannen, rustig worden bij b.v. zenuwachtigheid, brengt verlichting bij (stress)hoofdpijn en helpt bij het (in)slapen.

Daarnaast kalmeert ze de maag en kan helpen bij maagdarm-krampen, winderigheid, diarree en een opgezette buik.

En tot slot wordt Kattenkruid ingezet bij griep, verkoudheid, hoest en luchtwegontstekingen.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap

Gebruikte delen voor Kruidenthee

Alle bovengrondse delen, blad, bloem en stengels. Vergeet ook vooral de stengels niet! Ook de stengels bevatten veel etherische olie en zijn daarmee echte smaakbommetjes.  

Gebruik als Kruidenthee

  • Kalmerend en rustgevend
  • Bij (stress) hoofdpijn
  • Bij een opgeblazen buik
  • Helpt je om het leven lichter en leuker te maken..

Smaak Kruidenthee

Kattenkruid is echt een lekker theekruid. Ze heeft een citroen- en muntachtige smaak. Een klein beetje zoet en heerlijk verfrissend.

Energie en boodschap

Kattenkruid is een beetje ondeugend, maar met haar hart op de juiste plek. Je hoeft niet bij haar aan te kloppen voor wijze raad of inzichten. Pfff … dat vindt ze veel te veel gedoe. Maar als je zin hebt in plezier en wellicht in een beetje kattenkwaad dan staat ze volledig tot je beschikking!

En dat is soms de enige remedie tegen sleur en stress want je hoeft niet altijd alles te overdenken. Spijbel een keer van school of je werk. Stamp ongegeneerd in de plassen (dit kan tot je 110 jaar oud bent! 😉). Neem iemand in de maling. En vergeet voor een uur, een middag of een hele dag even alles wat ‘moet’.

Kattenkruid helpt je om het leven een beetje lichter en luchtiger te maken. Al is het maar voor even, zodat je er daarna weer vol hernieuwde zin en energie tegenaan kan.

Recepten met Kattenkruid

Kruidige groet,
Astrid 🌿🌸🌼

Boek 128 Kruidenthee Recepten

In dit boekje vind je maar liefst 128 Kruidenthee Recepten om de wondere wereld van Kruidenthee te verkennen en je eigen thee te mengen.

Volop inspiratie waarbij je kunt ontdekken welke kruiden bij je passen en wat kruidenthee voor je kan betekenen.

Maar pas op! Voor je het weet heb je het kruidenvirus te pakken en wil je niets anders meer drinken dan zelf gemengde kruidenthee.

Bestel nu voor 16,95

 Inclusief verzendkosten

Of klik hier voor meer informatie

v7_mockup_theeboek_re.png__PID:890a5c8c-a116-4fc6-a38e-fd104c701a87

Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is.

Een aanzienlijk gedeelte van de informatie uit dit artikel is afkomstig uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van dr. Geert Verhelst. Zie de pagina bronnen en verwijzingen voor een compleet overzicht van de door mij geraadpleegde boeken en/of websites.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.