Heemstblad
Echte Heemst, Althaea Officinalis, Marshmallow, Tandwortel, Witte malve
Ik breng verzachting en verlichting
Echte Heemst is een zacht en lief kruid. Het is een plant uit de Kaasjeskruidfamilie en ze heeft prachtige bleekroze bloemen.
Waar je het Groot Kaasjeskruid met haar paarse bloemen op veel plekken in bermen tegenkomt, is Echte Heemst een stuk lastiger te vinden. Ze staat op de rode lijst van planten, maar als je geluk hebt kom je haar tegen langs een ruige slootkant, rietmoeras of tijdens een wandeling bij het IJsselmeer.
Heemst bevat veel slijmstoffen, vooral in de wortel. Sterker nog, Heemst is een van de meest slijmerigste planten die op het westelijk halfrond voorkomt. Dat klinkt een beetje vies, maar dat is het niet!
Slijmstoffen zijn namelijk ontzettend verzachtend en daarmee ronduit een verademing voor alles wat hard, droog, rauw of ontstoken is.
Ondanks dat je van heemstblad een krachtige thee kunt zetten laten de slijmstoffen zich echter niet heel goed oplossen in water. De beste manier om van haar geneeskracht gebruik te maken is door de wortel fijn te snijden of te malen en zo in te nemen.
Leuke weetjes
In oude tijden sneden ze de wortel in kleine stukjes, weekte haar in eiwit en suiker en bakte hier een soort ‘schuimpjes’ van die de toepasselijke naam ‘Marshmallow’ kregen. Toch jammer dat dit snoepgoed vandaag de dag geen Heemst meer bevat 😉.
Nog een leuk weetje; jonge kinderen waar de tanden van doorkwamen kregen vroeger een stukje geschilde heemstwortel om op te sabbelen. Dit kalmeerde het ontstoken tandvlees en bevorderde het doorkomen van de tandjes. Daarom wordt heemstwortel ook wel tandwortel genoemd.

Geneeskracht
Zoals gezegd bevat Heemst veel slijmstoffen en werkt ze verzachtend op de slijmvliezen van de luchtwegen, het spijsverteringsstelsel en de urinewegen.
Ze kan ook worden gebruikt om te spoelen en te gorgelen om zo verlichting te brengen bij keelpijn, tandvleesontsteking en aften.
Ook bij wondjes in de mond (pubers met beugels!) kan Heemst wonderen verrichten.
Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*
Geen bekend.
Gebruikte delen voor Kruidenthee
De wortel bevat de meeste slijmstoffen, maar omdat deze idealiter enkele uren moet trekken, of rauw moet worden gegeten, gebruiken we voor kruidenthee het blad.
Gebruik als Kruidenthee
- Droge of kriebelhoest
- Rauwe keel
- Bij aften, tandvleesontstekingen of wondjes in de mond.
- Helpt je om het leven weer met een glimlach tegemoet te treden.
Smaak Kruidenthee
Heemstblad heeft een zachte, iets kruidige, maar niet opvallende smaak.
Energie en boodschap
Heemst is een elegante dame en haar energie is zacht en lief. Ze staat met een been in het water en de ander in de aarde. Hierdoor kan ze een beetje afwezig overkomen, maar met een wenk van haar hand en een zachte glimlach staat ze altijd voor je klaar.
Ook wanneer je persoonlijke en veilige bubbeltje barsten begint te vertonen. Wanneer de invloeden van buitenaf je steeds meer raken. Hierdoor kun je geïrriteerd worden, overprikkelt, kortaf of (te) emotioneel.
Dan staat Heemst voor je klaar en helpt ze je om de barsten te dichten en de rauwe plekken op je ziel te verlichten en te verzachten. Want hoe hard de buitenwereld ook kan zijn, om op de been te blijven en te genieten, moeten we ook de mooie kanten van het leven blijven zien.
Recepten met Heemstblad
Kruidige groet,
Astrid 🌿🌸🌼
Disclaimer
Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is.
Een aanzienlijk gedeelte van de informatie uit dit artikel is afkomstig uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van dr. Geert Verhelst. Zie de pagina bronnen en verwijzingen voor een compleet overzicht van de door mij geraadpleegde boeken en/of websites.
* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.
Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.