Driekleurig Viooltje

Viola Tricolor, Stiefmoedertje, Wild Viooltje, Blauw Engeltje, Wild Pansy, Heart’s ease

Ik help je om je eigen koers te varen

Het Driekleurig Viooltje is een vrolijk en uitbundig plantje die in veel tuinen een aangenaam plekje gevonden heeft.

Vroeger kwam je haar nog wel tegen in bermen en braakliggende stukjes grond, maar helaas moet je vandaag de dag goed zoeken om haar daar nog te vinden.

Mocht je nog een plekje over hebben in je tuin dan is ze een echte aanwinst! Want achter haar schattige uiterlijk schuilt een echte krachtpatser!

Leuk weetje

De bloemen van het Driekleurig Viooltje zijn eetbaar en worden gebruikt om salades op te vrolijken. Je kunt ze ook suikeren om gebak mee te versieren. Of invriezen in ijsblokjes voor kleurrijke cocktails en limonade.

Heb je een overvloed aan viooltjes in de tuin staan? Maak er dan een siroop van. Deze prachtige blauwe tot knalpaarse siroop is een alleskunner en veilig voor kinderen. Je maakt er heerlijk limonade mee, gebruikt haar als hoestsiroop, drinkt het wanneer je een hoofdpijn voelt opkomen of natuurlijk als liefdesdrankje 😊.

Geneeskracht

Het Driekleurig Viooltje helpt om urine en urinezuur af te voeren, is bloedzuiverend en werkt ontstekingsremmend. Dat maakt haar tot een echt schoonmaakwonder!

Ze is inzetbaar tegen vele vormen van eczeem, waaronder ook berg en luier- en zuigelingeneczeem.

Ze verricht wonderen op een onrustige huid. Van mee-eters, puistjes en steenpuisten tot herpes, netelroos, psoriasis en jeukend en schilferende huidaandoeningen.

Geeft hernieuwde kracht bij (voorjaars-) vermoeidheid, helpt bij pijnlijke gewrichten en om taai slijm op te hoesten. En dat allemaal in een klein ‘schattig’ plantje, geweldig toch!

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Geen bekend.

Gebruikte delen voor Kruidenthee

Alle bovengrondse delen

Gebruik als Kruidenthee

  • Bij eczeem en een onrustige huid
  • Bij (voorjaars-) vermoeidheid
  • Bij pijnlijke gewrichten
  • Bij hoest en taai slijm 
  • Helpt je om je eigen koers te varen

Smaak Kruidenthee

Driekleurig Viooltje heeft een lichte, niet uitgesproken smaak. Ze smaakt een klein beetje ‘groen’ of ‘grassig’, maar in een theemengsel valt haar smaak bijna helemaal weg. We drinken haar thee daarom ook echt om haar geneeskrachtige eigenschappen. Gelukkig zijn deze niet zuinig!

Tip

Je kunt het Driekleurig Viooltje ook uitwendig gebruiken op een onrustige huid. Zet dan een extra sterke thee en laat deze afkoelen. Met een wattenschijfje kun je ‘de lotion’ deppend aanbrengen op je huid. In de koelkast kun je deze viooltjes lotion ongeveer 4 dagen bewaren. 

Energie en boodschap

Achter het schattige uiterlijk van het Driekleurig Viooltje schuilt niet alleen een krachtig schoonmaakwonder. Je vindt er ook een koppig plantje die gewend is om haar eigen plan te trekken en haar zin te krijgen.

Ze laat zich niet van de wijs brengen door wat anderen van haar vinden of van haar verwachten. Ze hoort het kalm aan, weegt het op waarde, en vaart vervolgens haar eigen koers.

Twijfel je (vaak) aan jezelf? En heb je daardoor de neiging om anderen voor je te laten beslissen? Dan kan het Driekleurig viooltje je helpen om je eigen koers te varen. Want een ander kan niet voor jou bepalen wat het beste is voor je. Dat kun je alleen zelf! 

Hoe lastig het soms ook is, de enige manier om echt gelukkig te worden is door de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk!

Recepten met Driekleurig Viooltje

Kruidige groet,
Astrid 🌿🌸🌼

Ebook Kruidenthee

80 recepten om elk moment magisch te maken!

Ga ook aan de slag met de kracht van Kruidenthee 🌿

Nu tijdelijk van €18,95 voor maar €5

Of klik hier voor meer informatie

Ebook Kruidenthee
Ebook Kruidenthee

Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is.

Een aanzienlijk gedeelte van de informatie uit dit artikel is afkomstig uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van dr. Geert Verhelst. Zie de pagina bronnen en verwijzingen voor een compleet overzicht van de door mij geraadpleegde boeken en/of websites.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.