Berkenblad

Betula Pendula, Betula Pubescens, Ruwe Berk, Zachte Berk, Besemboom, Silver Birch

Ik ben een bron van nieuw leven

De Berk is een lieve, elegante boom. Haar zilverwitte, glanzende bast sprankelt in het zonlicht en fleurt elke tuin op.

Ze houdt niet van de schaduw en staat het liefste in de volle zon te schitteren. Maar de kou deert haar niet en daardoor is ze één van de weinige inheemse loofbomen in Groenland en IJsland.

Met een maximale leeftijd van 80 jaar wordt ze niet echt oud in bomenland. Maar ze is wel een echte pionier en is één van de eerste bomen die zich laat zien na een bosbrand of op ontgonnen grond.

Het is dan ook niet gek dat de Berk al eeuwenlang symbool staat voor vernieuwing, de eeuwige jeugd en een bron van nieuw leven.

Berkensap

Wanneer je in het vroege voorjaar je oor tegen een berkenboom aanlegt dan kun je haar sap horen stromen en borrelen. Het is een magisch geluid!

Berkensap wordt ook wel een 'levenselixer' genoemd en kan, voor er blad aan de bomen zit, worden afgetapt en gedronken voor haar reinigende en aansterkende werking. Vaak gebeurt dit door een gat in de stam te boren waardoor het sap naar buiten stroomt.

Hier ben ik geen voorstander van. Elke wond aan een boom levert het risico van een infectie op en een infectie die via de stam binnenkomt kan zich snel verspreiden door de hele boom. Gelukkig is er ook een andere, minder ingrijpende manier.

Zoek een grote berk waar jonge twijgen uit de stam groeien. Kies een stevige twijg uit en snij een stuk van de tak af. Het sap begint vrijwel meteen uit de tak te druppelen. Hang er een bakje of fles aan en wacht geduldig tot deze vol gedruppel is. 

Ook dit is een klein wondje voor de boom, maar mocht er nu een infectie de wond binnendringen dan zal alleen het takje afsterven en de infectie zich niet verder verspreiden. 

Geneeskracht

De Berk helpt om urine en urinezuur af te voeren. Dit doet ze op een milde manier zonder de nieren extra te belasten. Ze is bloedzuiverend en verwijderd een heel scala aan afvalstoffen.

Je kunt haar inzetten bij oedemen (vochtophopingen) en het vasthouden van vocht, vooral in de benen en enkels.

En door haar bloedzuiverende werking is ze goed in te zetten bij pijnlijke gewrichten, huidaandoeningen en in voorjaarskuren.

De Berk is, net als de Brandnetel, een echt schoonmaakwonder. Maar waar de Brandnetel met veel bombarie en kracht de bezem erdoor gooit, gaat de Berk met een stuk meer beleid aan de slag. Mocht je merken dat Brandnetel te heftig is in een reinigingskuur, dan is de Berk een geweldig alternatief.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en zogen. Niet gebruiken wanneer je last hebt van oedemen door ernstig nier- en hartfalen.

Gebruikte delen voor Kruidenthee

Het lichtgroene blad, verzameld in mei en juni. 

Gebruik als Kruidenthee

  • Bij (voorjaars-) vermoeidheid
  • Bij pijnlijke gewrichten
  • Bij een onrustige huid
  • Bij het vasthouden van vocht.
  • Helpt je om een frisse start te maken

Smaak Kruidenthee

Berkenblad heeft een milde smaak, in een kruidenmengsel valt ze eigenlijk niet op.

Tip

Je kunt berkenblad gebruiken als haarlotion. Deze helpt bij haaruitval, om je haar te versterken, bij roos, vet haar en om je haar te laten glanzen. Zet een sterke thee, laat deze afkoelen en spoel hier je haren mee.

Energie en boodschap

De slanke witte Berk is een elegante verschijning en straalt rust en sereniteit uit. Maar denk niet dat ze daardoor ook fragiel of terughoudend is. De Berk is een krachtige dame die borrelt van de levenslust en energie. 

Ze helpt je eraan herinneren dat je jong blijft door nieuwe dingen te ontdekken en ondernemen, hoe oud je ook bent. Maar hiervoor hoef je niet gelijk je leven op zijn kop te zetten of met veel bombarie het roer om te gooien. Een frisse start maken kan ook in alle rust.

En kriebelt het om iets nieuws te ondernemen, maar weet je nog niet wat dit is? Dan helpt de Berk je het te ontdekken.

Kruidige groet,
Astrid 🌿🌸🌼

Boek 128 Kruidenthee Recepten

In dit boekje vind je maar liefst 128 Kruidenthee Recepten om de wondere wereld van Kruidenthee te verkennen en je eigen thee te mengen.

Volop inspiratie waarbij je kunt ontdekken welke kruiden bij je passen en wat kruidenthee voor je kan betekenen.

Maar pas op! Voor je het weet heb je het kruidenvirus te pakken en wil je niets anders meer drinken dan zelf gemengde kruidenthee.

Bestel nu voor 16,95

 Inclusief verzendkosten

Of klik hier voor meer informatie

v7_mockup_theeboek_re.png__PID:890a5c8c-a116-4fc6-a38e-fd104c701a87

Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is.

Een aanzienlijk gedeelte van de informatie uit dit artikel is afkomstig uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van dr. Geert Verhelst. Zie de pagina bronnen en verwijzingen voor een compleet overzicht van de door mij geraadpleegde boeken en/of websites.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.